Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii
i Procesów Produkcyjnych
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Kierunki badań
Instytut a obecnie Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych powstał w 2009 roku z połączenia Katedry Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Podstaw Rolnictwa oraz Katedry Techniki Rolno-Spożywczej. Dyrektorem instytutu jest prof. dr hab. inż. Tadeusz Juliszewski
Główne kierunki badań:
- Użytkowanie maszyn rolniczych w technologiach rolnictwa konwencjonalnego i precyzyjnego.
- Ergonomia w odniesieniu do techniki rolniczej.
- Wybrane agrofizyczne właściwości soczewicy, jęczmienia i ziemniaków.
- Pozyskiwanie i przetwarzanie biomasy jako surowca energetycznego.
- Zastosowanie systemu GPS w rolnictwie.
- Analiza bulwy ziemniaka, właściwości fizyczne i pozyskiwanie w kontekście surowca dla przemysłu spożywczego, paszowego i skrobiowego.
- Konstrukcja i modernizacja maszyn do uprawy, pielęgnacji, sadzenia i zbioru, ocena technologii i maszyn do zbioru bulw, wpływ różnych czynników na fizyczne, anatomiczne i morfologiczne właściwości i cechy bulw, proekologiczna uprawa ziemniaków, wpływ różnych czynników na trwałość przechowalniczą bulw ziemniaka.
- Ocena nakładów energetycznych na rozdrabnianie surowców i procesy produkcyjne m. in.: nakłady energetyczne ponoszone na produkcję i rozlewanie piwa, przetwórstwo mleka, owocowo-warzywne i mięsa, nakłady energetyczne ponoszone na rozdrabnianie surowców ziarnistych.
- Analiza poziomu hałasu na liniach produkcyjnych przemysłu spożywczego i konfekcjonowania napojów.