Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii
   i Procesów Produkcyjnych

    Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

   

Instytut a obecnie Katedra Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych powstał w 2009 roku z połączenia Katedry Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Podstaw Rolnictwa oraz Katedry Techniki Rolno-Spożywczej. Dyrektorem instytutu jest prof. dr hab. inż. Tadeusz Juliszewski

Główne kierunki badań:

  • Użytkowanie maszyn rolniczych w technologiach rolnictwa konwencjonalnego i precyzyjnego.
  • Ergonomia w odniesieniu do techniki rolniczej.
  • Wybrane agrofizyczne właściwości soczewicy, jęczmienia i ziemniaków.
  • Pozyskiwanie i przetwarzanie biomasy jako surowca energetycznego.
  • Zastosowanie systemu GPS w rolnictwie.
  • Analiza bulwy ziemniaka, właściwości fizyczne i pozyskiwanie w kontekście surowca dla przemysłu spożywczego, paszowego i skrobiowego.
  • Konstrukcja i modernizacja maszyn do uprawy, pielęgnacji, sadzenia i zbioru, ocena technologii i maszyn do zbioru bulw, wpływ różnych czynników na fizyczne, anatomiczne i morfologiczne właściwości i cechy bulw, proekologiczna uprawa ziemniaków, wpływ różnych czynników na trwałość przechowalniczą bulw ziemniaka.
  • Ocena nakładów energetycznych na rozdrabnianie surowców i procesy produkcyjne m. in.: nakłady energetyczne ponoszone na produkcję i rozlewanie piwa, przetwórstwo mleka, owocowo-warzywne i mięsa, nakłady energetyczne ponoszone na rozdrabnianie surowców ziarnistych.
  • Analiza poziomu hałasu na liniach produkcyjnych przemysłu spożywczego i konfekcjonowania napojów.
ikona svg - pdf Kierunki badań /plik PDF, rozmiar 1 306 kB/